Maria Montazami i Förrädarna en glamorös krock mellan Hollywood och svensk verklighet
Maria Montazami är ett välbekant namn för svenska tv-tittare, inte minst tack vare ”Svenska Hollywoodfruar” där hon alltid bjöd på elegans, tofsar och en aning disträ charm. Men i TV4:s Förrädarna visade hon en ny sida – strategen med pondus. Hennes insats i programmet blev en oväntad hybrid mellan amerikansk realitydramaturgi och svensk lågmäldhet. Resultatet? Ett intressant kulturkrockande kaos som både underhöll och förbryllade.
Maria, FBI (Fast med fransk manikyr)
Maria inledde sin medverkan starkt. Redan i premiäravsnittet pekade hon ut Amie Bramme Sey som förrädare – med rätt. Det var som om Californias solsken plötsligt riktades mot sanningen. Tittarna häpnade. Kunde Maria ha en inneboende talang för manipulationens konst?
Maria själv beskrev sin känsla som en ”gåva”, vilket i hennes värld förmodligen innebär en blandning av intuition, känslighet och erfarenhet från hundratals sociala tillställningar. Det var magiskt att se – men kanske just för att det kom oväntat.
Från profet till paria på ett dygn
Men spelet vände fort. I avsnitt två pekade Maria ut nästa förrädare – Mikaela Bley. Den här gången hade hon fel. Dramat var ett faktum. Plötsligt förvandlades den tidigare hyllade “förrädarprofeten” till gruppens outsider.
Medspelare som Emma Molin kritiserade hennes agerande som för intensiv och överdrivet. Nu blev Marias amerikanska schvung misstolkad som dramatik för dramatikens skull. Och svensk realitypublik, med smak för återhållsamhet, ryggade snabbt tillbaka.
Är det en USA-gen?
Maria själv förklarade sitt beteende med att hennes ”amerikanska gen” slagit till – en sorts inre realitykatalysator som inte riktigt kunde anpassa sig till den svenska verklighets-tv-formen. I USA är det ett plus att sticka ut. Här är det ett riskmoment.
Enligt den svenska publiken bör du helst vara:
- Rolig – men inte för högljudd
- Strategisk – men inte manipulativ
- Charmig – men med skandinavisk återhållsamhet
Maria, med sin amerikanska medieträning och smak för känsloladdade scener, bröt dessa oskrivna regler. Och fick betala priset.
Reality-tv enligt Sverige AB
Det som kanske mest tydligt speglar Marias realityresa är vår egen relation till tv-underhållning. Vi vill ha personligheter, men med filter. Vi älskar ett gott drama, men inte på bekostnad av ”fredagsmys-känslan.”
Maria var som en entré till ett alternativt universum – ett med större gester, högre toner och mer ögonkontakt. I Sverige tolkades detta snabbt som att vara “för mycket.” Samtidigt påminde det oss om varför vi ändå älskar att se henne: Hon försöker alltid – och hon är sig själv.
Epilog: En svensk-amerikansk klassiker
Maria Montazami blev en färgstark parentes i Förrädarna. Hon föll, men hon föll med stil. Och hon visade att verkligheten i en realityserie ibland bara handlar om att våga känna för mycket, för snabbt – och stå för det. Hon konstaterade i efterhand att hon kanske fått “hybris.”
Men kanske är det precis denna hybris vi älskar att se i tv-rutan ibland. För det där lilla extra – det ofiltrerade – påminner oss om att människor i tv också är just människor: osäkra, passionerade, övertygade och ibland lite tokiga.
Maria lär knappast vara färdig med reality än. Och nästa gång lär hon inte hålla tillbaka. Snarare gå all in – igen.
// Markus Elvinger
Nöjesskribent med passion för realitykaos och rödvinsfilosofi
Tipsa mig: markus.elvinger@explosivt.se
Instagram: @elvingerberättarrealiteter