Lovisa Worge och Hanna Friberg om kroppsideal och ärlighet bakom influencerfasaden
Det är svårt att undvika dem i flödet — solkyssta bilder från paradisstränder, färgkoordinerade outfits, lägenheter med otäckt perfekt ljusinsläpp. Lovisa Worge, 28, och Hanna “Hannalicious” Friberg, 30, har i flera år varit två av de mest tongivande profilerna i Sveriges influencer-universum. De lever ur drömmen direkt ner i våra telefoner – men vad händer när verkligheten plötsligt börjar trycka på från andra hållet?
Realityserien öppnar upp bakom kulisserna
I realityserien Girls of Stockholm får vi följa dem lite närmare än vad vi är vana vid. Och med det kommer också de stora frågorna – de som inte ryms i en Instagrambild. Under en presskonferens för serien kom en av de där jobbiga, men viktiga frågorna till ytan: Vilket ansvar har de, egentligen, i den ständigt pågående debatten om kroppsideal?
Lovisa Worge svarade utan att blinka:
– Vi har absolut ett jättestort ansvar på sociala medier.
Hon kunde ha likt många andra glidit undan med ett vagt svar, svept in i någon trendig kavaj och ett leende. Men hon valde att gå längre:
– Jag är ju uppenbarligen en bidragande faktor till det här, och det tycker jag är problematiskt.
Det var inte bara ett oväntat ärligt svar, det var också ett som stack ut. För i det digitala landskap där att ”vara äkta” ofta bara är ett annat filter, valde Lovisa att faktiskt reflektera högt. På riktigt.
Mellan rampljus och verklighet
Samtidigt satt Hanna Friberg bredvid – lika medveten om att priset för rampljuset ibland är att bli reducerad till sin kropp.
– Folk glömmer att vi är helt vanliga tjejer, säger hon med en röst som pendlar mellan trött och trotsig.
Hon påminner om det självklara, det som ändå så ofta glöms bort i kommentarsfälten: även om deras liv kan verka som ett enda långt PR-event, är det fortfarande riktiga människor bakom kontona.
Och det är just där, i gränslandet mellan offentlig person och vanlig människa, som friktionen alltid finns. Precis den plats där det börjar skava. För verkligheten gör sig alltid påmind, förr eller senare – även bland solnedgångsbilder på Bali.
En ny riktning för kroppsbilder
Lovisa berättade också att hon, tillsammans med vännen och entreprenören Bianca Ingrosso, valt att ta ett aktivt steg i rätt riktning. När de fotograferar kampanjer för sitt smyckesmärke Ani Jewels, bär de numera baddräkt istället för bikini.
Varför? För att rikta fokus dit de vill ha det – på smyckena, inte på deras kroppar.
– Annars blir det bara fokus på att jag har en ryggrad eller ett revben som syns, säger Lovisa med en lätt suck i rösten.
Vad som på ytan kanske låter som ett trivialt beslut om badkläder, är i den här världen ett tydligt statement: vi börjar regissera våra kroppsbilder för att slippa bli definierade av dem.
Mer än ett ”damage control”-citat
Det är ingen ny kritik som riktas mot influencers och det kroppsideal de (medvetet eller ej) sprider. Men när några av de största namnen inte bara erkänner sin del i det, utan faktiskt också visar oro och självrannsakan – då händer något. Då blir det inte bara ännu ett ”damage control”-citat i mängden, utan kanske början på förändring.
Eller åtminstone ett steg i rätt riktning.
Ärlighet som motstånd
Man kan förstås vara cynisk. Man kan tänka att det där är enkelt att säga när man redan har följarskarorna, pengarna och inflytandet. Men man kan också se det som ett tecken på att vi trots allt är mitt i något nytt. För det finns en ärlighet i att säga: “Jag är en del av problemet.” Särskilt när man också försöker vara en del av lösningen.
Och kanske är det just det som både Lovisa och Hanna försöker göra nu – navigera det smala stycket land mellan självuttryck och självmedvetenhet. Att vara den som inspirerar, men också den som reflekterar.
– Det går inte att vara perfekt på alla plan, säger Lovisa.
Det är en enkel mening, men i hennes värld en ganska radikal tanke. För i influencerlandskapet är det ju ofta just det vi förväntar oss: perfektion, helst varje dag, gärna i slow motion.
När sanningen skymtar bakom filtret
Men bakom alla skimrande ytor finns fortfarande riktiga människor – som vacklar, funderar och ifrågasätter. Och kanske är det just där, i den ofiltrerade osäkerheten, som den verkliga inspirationen finns.
Inte i hur kroppen ser ut i motljus, utan i hur de väljer att prata om den. Och om allt som den kommit att symbolisera.
För i slutändan är influencers inte bara reklampelare med ring lights. De är samtidens berättare – förklädda till stylister, vloggare och småföretagare. De berättar oss själva tillbaka till oss – en selfie i taget.
Och vi? Vi scrollar, med likar, med avund, med fascination. Men kanske – efter det här samtalet – också med lite mer medvetenhet.
Vem vet, kanske är det där nästa riktiga filter bryts.
© Elias Norberg
Kultur- & nöjeskrönikör
elias.norberg@nattligan.se
Följ mig på X: @eliasn_writer – där verkligheten ibland slinker förbi i flödet.