Fröken Snusk utbytt och avbokad – publiken rasar mot fejkat artistbyte
Det är tidig morgon, 07.15 närmare bestämt, men dramat runt Fröken Snusk bryr sig inte om klockslag. Det här är inte längre bara en saga om en mystisk TikTok-stjärna – det är en pågående doku-såpa med fler twistar än ett avsnitt av Paradise Hotel.
En gång var Fröken Snusk den rosa balaklavan som ingen kunde sluta prata om – hon var det maskerade fenomenet som tog över sociala medier, dansgolv och festivalaffischer. Men nu? Nu handlar det mer om *vem* som står bakom masken än vilken låt som spelas. Och en sak har blivit tydlig: folk är inte imponerade av en kopia.
Hotell Årjäng sätter ned foten
Senaste scenen i detta underhållningsdrama utspelar sig i Värmland, på Hotell Årjäng. Där valde platschef Mikael Vogt att dra ur sladden:
– Jag vill leverera en originalprodukt, säger han med en ton som låter mer kvantitetssvenskt mathantverk än “dunkafinland”-fest.
Det här är kärnfrågan: Går det att byta ut personen bakom ett artistnamn utan att tappa magin?
En ny Fröken – men publiken tvekar
En ny ”Fröken Snusk” har alltså klivit ut på scen – fortfarande maskerad, visst, men publikens reaktioner har varit… ljummet skeptiska. Ett TikTok-klipp från en spelning, där publiken mest står stilla och tittar frågande, sprids nu med hashtaggar som:
#fakefröken
#snuskigastavdemalla
Inte som beröm – utan som bitsk kritik.
Mikael Vogt igen:
– Våra gäster köpte biljetter för att se originalet. De förväntar sig det. Jag tror fler arrangörer kommer tänka som vi.
Återbud och osäkerhet
Han verkar få rätt. Tidigare i veckan hoppade Åseda Truckmeet av – de ville inte ha någon ”fejk-Fröken Snusk” på sin scen. Det handlar inte längre bara om musiken, utan om känslan av att bli lurad. Som att betala för en konsert och få en karaoke-duo – i tom lagerlokal.
Det hela har blivit ett nästan teatralt spel där masken finns kvar, men själen har checkat ut. Som om The Phantom of the Opera bytt skådespelare mitt i en föreställning – utan att publiken fått veta något. I våra TikTok-tider hinner fansen reagera live och i realtid.
Alla väntar på nästa drag
Festivalen Raggarjävlar i Mölndal har ännu inte bestämt sig. Peter Johansson, arrangör av ett gig i Olstorp i september, säger:
– Vi har tid att sitta stilla i båten och utvärdera.
Med andra ord: de håller andan och kollar läget. För ingen vill stå där med en faktura – och en ilsken publik – om nästa konsert faller platt.
Från succé till tystnad
Och så har vi Rasmus Gozzi – producenten bakom hits som “Rid mig som en dalahäst”. En gång var han Fröken Snusks närmsta vapendragare. Men nu, när stormen blåser som värst? Tyst som en dörrmatta. Gozzi har än så länge inte kommenterat den nya Frökens identitet eller varumärkets framtid.
Fansen ser igenom illusionen
Visst går det att skratta åt det. Det handlar trots allt om en maskerad artist som blivit avmaskad – och utbytt – mitt framför våra ögon. Men bakom skrattet ekar en viktig fråga:
Vad händer i en tid där artisters hela image bygger på mystik och persona – när illusionen faller?
Just nu ställs den frågan bakom DJs-pulty, på festivalscener och i arrangörers inkorgar.
En sak är säker: publiken är smartare än man tror. De köper inte bara musik – de köper känslan. Och den kan varken förkläs, maskeras eller spelas upp i playback.
Så – vem är du, Fröken Snusk?
Och viktigare: vem ska vi egentligen klappa händerna åt nästa gång?
Max Fahlström
Nöjesjournalist – med eller utan mask
Följ med mig för fler avmaskade skandaler och snusksensoriska avslöjanden.