Måns Zelmerlöws erkännande om kokainmissbruk skakar välgörenhetsstiftelsen i grunden
Det är nånting med våra svenska älsklingar – de där kändisarna vi krupit närmare via allsånger, julshower och charmigt stela mellansnack. När de faller, skaver det extra mycket. För de känns ju som våra. Nästan som en del av familjen.
Och nu har det skakat till rejält i familjen. Måns Zelmerlöw – den evigt leende Eurovision-hjälten, ”Allsång på Skansen”-favoriten, och någon vi länge placerat på piedestal – har tagit plats i en helt annan sorts rampljus.
Ett öppet erkännande
I en ärlig och oväntat mörk intervju med Göteborgs-Posten berättade han nyligen om sitt kokainmissbruk. Inga omskrivningar. Ingen glitterfilter. Bara ett öppet erkännande om hur turnébussens fester blev till en rutin han inte kunde kontrollera.
Den här gången är det inte bara rubriker som rasslar. Det mullrar också bakom kulisserna i välgörenhetsorganisationen han varit med och bygga upp – Zelmerlöw & Björkman Foundation, som han startade ihop med tennislegendaren Jonas Björkman 2013.
Organisationen arbetar för att ge barn i utsatthet möjlighet till utbildning och framtidstro – en riktig hjärtefråga, långt från rock’n’roll-livets mörkare inslag.
Stiftelsens reaktion
Nu är tonläget annorlunda:
– Att använda illegala droger är inte förenligt med vår verksamhet. Måns plats i styrelsen förutsätter att han inte använder illegala droger, säger stiftelsens generalsekreterare Magdalena Jennstål till Aftonbladet.
Det är kort. Krasst. Och långt ifrån ett fluffigt pressmeddelande. Organisationen bekräftar att man för just nu en ”dialog” med Zelmerlöw – ett ord som ofta antyder att ett avskedsbrev kanske redan är under utformning.
En välbekant historia
Visst känns det som en historia vi hört förut? En artist, ett snedsteg, ett PR-kaos, och ett försök till återkomst. Men i det här fallet känns det ovanligt ärligt. Rått. Skört, rentav.
Bakgrunden till avslöjandet kan spåras till Zelmerlöws brittiska exfru, Ciara Janson. Hon är känd från såpan “Hollyoaks” och för sin närvaro på sociala medier, där hon tidigare antytt om drogproblem i relationen. Då avfärdades det som ett infekterat gräl – men nu får hennes ord ny tyngd.
– Jag har alltid varit emot droger, men för två år sen dök det upp i turnébussen. Alla andra höll på med det, sa Måns i intervjun.
Från idol till människa
Det är berättelsen vi känner igen:
- Från nationalidol
- Till beroende
- Till någon som försöker ta sig tillbaka
Skillnaden här? Det handlar inte om glitter och röda mattor. Det handlar snarare om Hudiksvall snarare än Hollywood. En avskalad version av ett universellt problem.
Det finns något djupt mänskligt i hur svenska kändisar berättar sina sanningar – utan manus, utan leenden. Bara en ärlig bekännelse. Och kanske är det just därför det berör så mycket.
Vad händer nu?
TV4, där Zelmerlöw är ett bekant ansikte, har redan tagit avstånd från droganvändning. Internt pågår säkert samtal om framtida samarbeten och programledarskap.
Men den verkliga frågan är: Vad händer med stiftelsen? Vill Måns stanna – och kan han stanna? Finns det trovärdighet kvar i att förespråka ansvar gentemot unga när man själv nyligen kämpat i skuggorna?
En balansgång mellan ansvar och förlåtelse
Det är en delikat balans – mellan att ställa krav, och att visa förståelse:
- Ansvar och trovärdighet i det offentliga rummet
- Mänsklighet och möjligheten till återupprättelse
Kanske är det därför hela berättelsen fastnar. För att det inte finns ett rätt svar. Bara gråzoner. Precis som i verkliga livet.
Slutord
En sak är säker: vi kommer fortsätta att följa detta drama. För det handlar inte bara om en känd person som föll. Det handlar om vad som kommer efter. Om uppriktighet får plats i en värld som ofta kräver perfektion.
Och någonstans – bland alla rubriker och åsikter – hoppas man att det fortfarande finns rum för en viktig fråga:
Hur hjälper vi någon att bli en hjälte – på riktigt?
— Hannes Vikström
Nöjesreporter med hjärtat i Hollywood och örat mot svenska backstage-dörrar
För tips eller skvaller: hannes.vikstrom@kulturgrill.se | @kultursvinet