Mr Beast tar strid mot Trumps tullar – chokladkakan som blev en symbol för global rättvisa
Det finns influencers. Det finns miljardärer. Och så finns det Mr Beast – ett eget solsystem i det digitala universumet med miljontals följare, ett växande affärsimperium, och ett hjärta för välgörenhet. Men nu lämnar han giveaways och virala stunts för att kliva rakt in i en stormig värld full av tullar och politik – och hans vrede riktas mot ingen mindre än Donald Trump.
Det var i veckan som Donald Trump – nyinstallerad president (igen) – klev fram på den globala scenen som en elefant i porslinsbutiken med sitt senaste drag: nya enorma tullar mot i stort sett alla länder. Målet? Ett ”America First – del 2”. Resultatet? Global panik.
Valutorna skakar, analytiker hyperventilerar, och många mindre företag famlar efter livboj. Och plötsligt, mitt i allt detta, rakt fram från sitt YouTube-kontor, dyker Mr Beast upp som en oväntad röst i stormen.
I ett inlägg på X (det vill säga Twitter, men i sin 2025-upplaga) slår han fast:
”Ironiskt nog, på grund av alla de nya tullarna, är det nu mycket billigare för oss att tillverka våra chokladkakor globalt – bara inte i USA.”
En söt sanning med en besk eftersmak. Mr Beast, eller Jimmy Donaldson som han faktiskt heter, är inte direkt någon affärsnovis. Han har på några år byggt upp ett multimiljonbolag laddat med energirika giveaways, välgörenhetsprojekt – och nu även choklad. Och han gör det med:
- rättvisemärkta bönor
- klimatsmart produktion
- schyssta löner till bönder
Han är stolt över det. Och förbannad.
”Vi betalar redan bönderna riktigt bra, så priset på kakao var högt redan innan,” fortsätter han. ”Den här slumpmässiga prishöjningen slog hårt. Jag ska inte ljuga.”
Det här är inte en influencer som klagar för att kaffet kallnat på privatjeten. Det här är en 26-årig entreprenör som faktiskt försöker göra rätt – och som nu ser hur en handfull politiska beslut kan förstöra för hela det ansvarstagande företag han byggt upp.
Men Donaldsons ilska går djupare än så. Problemet, menar han, är inte bara vad tullarna gör med priset på hans choklad. Det är vad det gör med de små, oberoende företagen.
“Det här kan vara spiken i kistan för dem. De har inte våra resurser, våra samarbetspartners. De försöker bara överleva.”
Han själv klarar sig. Det gör inte alla.
Och kanske är det så Mr Beast blivit något mer än en YouTuber med ett snällt leende och en guldpläterad idébank. Den här ilskan är inte koreograferad för likes. Det är ett nödrop, med smak av choklad – men ett nödrop lika mycket från en småföretagare som från en kändis.
Just nu kallar vissa det för “Trumpkraschen 2025”, och det snurrar rubriker i både näringslivsmedier och TikTok-diskussioner. Kriget om tullar och frihandel har fått ett nytt ansikte – och det ser inte ut som en politiker i kostym, utan som en kille i hoodie som brukar ge bort bilar på YouTube.
Mr Beast har under åren:
- köpt en egen ö
- byggt bostäder till behövande
- betalat för människors operationer
- gett bort oändligt med pengar
– men kanske är det först nu han har fått något att verkligen rasa över. Politik, tullar, och en grundläggande känsla av orättvisa.
Det är som om Willy Wonka bestämt sig för att bli facklig företrädare – bara det att den här Wonkan har 250 miljoner prenumeranter och ett team lika stort som ett mellanstort börsbolag.
Om detta är början på en ny era av ”kändispolitik”, där influencers kliver in som försvarare av småföretag och rättvisa handelsvillkor, återstår att se. Men just nu ser det ut som att Mr Beast, beväpnad med chokladstormar och virala plattformar, är redo att ta strid.
Ibland, säger man, är det små saker som får bägaren att rinna över. I det här fallet? En chokladkaka.
Och om någon vet hur man får hela internet att lyssna, så är det Jimmy Donaldson.