Neil Young ställer in Ukraina-konserten – för farligt att genomföra
Det var tänkt som en mäktig symbolhandling. Neil Young, en av rockvärldens mest respekterade röster, skulle packa sin gitarr och bege sig rakt in i det krigshärjade Ukraina för att bjuda på en gratiskonsert fylld av hopp och motståndskraft. Men verkligheten ville annorlunda. Nu meddelar han att han inte kommer att spela – riskerna är helt enkelt för stora.
I ett personligt inlägg på sin hemsida berättar den kanadensiska rockikonen att han och hans band, The Chrome Hearts, tvingas ställa in konserten. ”Vi hade hittat en bra arena, nära ett skyddsrum, men den förändrade situationen på marken är för farlig. Jag kan inte med gott samvete ta mitt team och alla instrument till det området,” skriver han. Han avslutar med en hälsning till det ukrainska folket: ”Jag ber alla om ursäkt. Ukraina är ett fantastiskt land med en bra ledare. Slava Ukraini.”
När verkligheten hann ikapp
Nyheten om konserten kom bara dagar efter att ett viktigt möte mellan USA:s expresident Donald Trump och Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj brutit samman i Vita Huset. Flera bedömare menar att den diplomatiska kraschen ökat spänningarna ytterligare mellan Washington och Kiev. Att just Neil Young – en av Trumps mest högljudda kritiker – valde att planera en spelning i Ukraina vid just den tidpunkten var knappast en slump.
Young har aldrig dragit sig för att ta ställning. Mannen bakom den odödliga Rockin’ in the Free World har varit en nagel i ögat på makthavare i decennier. Hans öppna kritik av Trump har varit återkommande under åren, och han har nyligen sagt att USA ”mist sitt anseende” sedan republikanen tog plats i Vita huset.
Att han nu, trots sina goda intentioner, tvingats avbryta sina planer lär knappast dämpa spänningarna mellan honom och det republikanska lägret.
En livslång aktivist
Neil Young har aldrig nöjt sig med att bara vara en rockstjärna – han har alltid använt sin musik som vapen i större strider. Redan på 70-talet ifrågasatte han den amerikanska drömmen med låtar som Southern Man, där han kritiserade rasism i södern, och det klassiska proteststycket Ohio, som skildrade de ödesdigra skotten vid Kent State University 1970.
En gratiskonsert i Ukraina hade kunnat bli ännu ett stort kapitel i hans långa historia av musikalisk aktivism. Men krig är, som alla vet, oförutsägbart – och även om säkerhetsåtgärder fanns på plats blev situationen för riskabel.
Sverige får sitt Neil Young-ögonblick
Trots att Ukraina-konserten uteblir kommer Neil Youngs röst fortfarande att eka på europeisk mark. Den 18 juni ställer han sig på scenen i Dalhalla, där han senast spelade 2016. Biljetterna till konserten sålde snabbt slut, och efter det inställda Ukraina-framträdandet hoppas vissa fans att fler datum kan tillkomma.
Kanske blir det ingen historisk spelning i Kiev, men Neil Youngs röst tystnar inte för den sakens skull. Han har alltid sjungit om motstånd och förändring – och den kampen pågår fortfarande, på alla tänkbara sätt.
Vad tycker du? Borde han ha genomfört konserten trots riskerna, eller var det rätt beslut att ställa in? Dela dina tankar i kommentarsfältet!