×

Sara Skyttedal gör succé i Förrädarna – när politiken möter reality i TV4s mest beroendeframkallande serie

Sara Skyttedal gör succé i Förrädarna – när politiken möter reality i TV4s mest beroendeframkallande serie

Just nu finns det bara två sorters människor i Sverige: De som är fast i TV4:s realitysuccé Förrädarna – och de som ännu inte förstått hur beroendeframkallande det är.

För den tredje säsongen bjuder programmet på precis det man inte visste att man saknat i en TV-kväll: tyst svek, invecklade allianser, nervpirrande misstänktsamhet – och en före detta EU-parlamentariker som byter talarstol mot tv-intriger.

Ja, det hände på riktigt – Sara Skyttedal har checkat in på gotiska Häringe Slott. Och med det får serien inte bara en ny deltagare, utan ett nytt lager av politisk laddning.

Skärpt spel från första stund

Redan från de första minuterna känns säsongen vassare. Tempot är högre, strategierna mer slipade. Frontmannen Dragomir Mrsic styr dramat med intensiv närvaro, medan tjugo deltagare ljuger, spelar och bluffar under kristallkronorna.

Det är en mix av:

  • Agatha Christie-mystik
  • Big Brother-strategi
  • En dos mörkt svensk vemod

Sara Skyttedal – från Bryssel till bluffspel

Mitt i detta står Skyttedal. Politikern med den spikraka hållningen och EU-erfarenhet nedpackad i bagaget, nu kastad in i ett spel där förtroende är en valuta och svek är vardag.

Hon beskriver själv sin medverkan som:

“15 års politiskt drama kondenserat till några dagar.”

Och det märks. Hon spelar metodiskt, förhandlar med blicken, lyssnar med en strategs öron. Vad som för andra är TV-underhållning, är för henne ett maktspel hon är van vid – men med nya regler.

TV-guld i maktskuggans land

Det är kanske inte så konstigt att just Sara sticker ut. För vad händer när en verklig maktspelare kliver in i ett format där bluff, taktik och psykologi är allt?

Resultatet:

  • Oförutsägbar dynamik
  • Oräkneliga misstankar
  • Oförglömliga tv-ögonblick

Skyttedal vet exakt hur hon uppfattas och kan använda det. Som hon själv säger:

“Man litar inte på politiker.”

Med den självironiska ridån nere blir hon livsfarlig – och omöjlig att slita blicken ifrån.

En brokig ensemble som fungerar perfekt

Runt Skyttedal ser vi ett udda men effektivt sällskap:

  • Maria Montazami – med mjuk röst och evigt leende
  • Björn Hellberg – spelar schack med människors psyken
  • Henrik Fexeus – tankeläsaren vars knep inte längre räcker

Allt ramas in av en produktion där till och med pauserna känns regisserade. Ögonbindlar, masker, viskningar i mörkret – allt är designat för att förstärka känslan av paranoia.

Verkligheten som speglar underhållningen

Men vad gör Förrädarna så fascinerande?

  1. Det låtsas inte vara något det inte är
  2. Det handlar inte om “resor” eller självförverkligande
  3. Det är vinst eller förlust, punkt

Formatet är stelt men ärligt. Och kanske är det just därför programmet känns mer som en spegel av den verkliga politiska arenan än något politiskt program lyckats med. Den råa maktkampen, misstron och de små sveken – allt är där.

Sveriges mest oväntade kulturikon?

I detta landskap fungerar Skyttedal oväntat väl. Hon spelar med precision, med lagom charm, men med ett dold verktyg bakom ryggen. Hon gör verklighetens metoder begripliga – genom lek.

Idén att kasta in politiker, influencers, tv-profiler – och till och med en militär – låter som kaos. Istället blir det en stilren mix av:

  • Satir
  • Psychologisk thriller
  • Lagom mycket camp

Det är nästan som en HBO-serie i kostym från TV4. Och just i den ikoniska miljön, mitt i maktspelets epicentrum – Häringe Slott – sitter hon. Inte längre som politiker. Utan som möjlig förrädare.

Vi litar inte på henne. Men vi kan inte sluta titta.

Sara Skyttedal har, kanske till allas förvåning – inklusive sin egen – blivit Sveriges mest oväntade kulturella ikon 2025. Och vi tittar vidare, osäkra, misstänksamma – men fängslade.

Du har kanske missat