Trump vill stoppa utländsk film med ny tullplan – Hollywood i chock och världen reagerar
Donald Trump har klivit in på scenen igen – men den här gången byter han ut TV-studion mot bioduken. Som en självutnämnd räddare av *Hollywood* presenterar han nu en ny idé: en hundraprocentig tull på alla filmer som inte är ”Made in the USA”. En skattebomb som riktar sig direkt mot den internationella filmvärlden och dess kreativa utbyten.
Om Quentin Tarantino vill spela in nästa film i Budapest? Förbered dig på tull. Om Netflix köper in nästa sydkoreanska succé? Katsching – skatten kliver in. Trumps budskap på Truth Social är lika bombastiskt som alltid: ”filmindustrin i Amerika DÖR en väldigt snabb död”. Det är väl valår, trots allt.
En nostalgitripp med VHS-blod i ådrorna
Trump gräver djupt i 80-talets VHS-hylla och dammar av gamla affischnamn. Han utnämner John Voight, Mel Gibson och Sylvester Stallone till kulturambassadörer – tre män med en sammanlagd snittålder på 77 år. Det är som om han tror att lösningen på framtidens problem är att backa rakt in i historien med ögonen stängda.
Eva Hamilton, ordförande för Film- och TV-producenterna i Sverige, beskriver det hela som ”otroligt korkat”. Hon liknar Trumps plan vid Skansen – en nostalgikuliss förbi verkligheten. Hollywood ska, enligt Trump, bli en sorts temapark för utdöda machomän där tidens puls stannar vid premiären av *Rambo III*.
Verkligheten bryr sig inte om MAGA-kepsar
Men världen ser annorlunda ut. Filmer spelas in över hela klotet – från Kanada till Budapest – och det fungerar. Anna Croneman från Svenska Filminstitutet påminner om att 70 procent av intäkterna för amerikanska filmer kommer från marknader utanför USA. Att då införa tullar på internationellt filmskapande är som att klippa av syreslangen till sitt eget kulturbygge.
Hollywoods riktiga kris – och Trumps feltolkning
Visst finns det bekymmer i amerikansk filmindustri: dramat kring AI, strejker, och publikflykt. Men lösningen är inte att bygga murar. Film är i sin grund ett internationellt språk. Det är när Bertolucci möter Bong Joon-ho, och när Barry Jenkins samspelar med Bergman, som det verkligen lyfter. Alla försök att isolera filmkonsten bakom nationella gränser är att strypa dess själ.
Vad väntar härnäst i MAGA-filmvärlden?
- En tull på brittiska skådespelare som låter för Shakespeare-aktiga?
- Extraavgift på franska kyssar i romantiska komedier?
- Förbud mot svenska regissörer som filmar i Danmark?
USA riskerar att förvandla sin filmbransch till en plats där varje biljettkontroll liknar en gränskontroll. Men utan den charm Casablanca en gång erbjöd – mer som Guantánamo möter Cannes.
Manuset till revanschen skrivs just nu
Om det är något Hollywood kan, så är det att resa sig. När saker går åt skogen samlar man ihop ett udda gäng och ger sig ut på ett sista uppdrag för att rädda dagen. Just nu skriver branschen kanske sitt viktigaste manus: revanschen.
Så vi lutar oss tillbaka, ser om ett avsnitt av *Squid Game*, och väntar på att eftertexterna ska rulla för Trumps senaste filmsatsning. Och ja – spoiler alert – slutet blir nog inte riktigt vad han själv tänkt sig.
Lukas Bergström
Underhållningsjournalist, filmnörd och professionell MAGA-detektor
”Gillar sin politik med ironi och sin film med lite Fellini-flair”