×

Vilka länder firar midsommar?

firar midsommar

Vilka länder firar midsommar?

Dans runt midsommarstången, sju sorters blommor under kudden och jordgubbstårta. Låter det bekant? Om inte en helt unik företeelse, är det svenska midsommarfirandet vida känt för sina egenartade traditioner.

Vi är dock inte ensamma om att fira den spirande högtiden. Även våra grannländer i öst, väst och syd har sina egna sätt att fira. Läs vidare för att lära mer om vilka länder som gjort midsommarfirandet till sitt.

Varför firar vi midsommar?

Midsommarfirandet har sina rötter i det gamla bondesamhället och var från början en tid att hylla vårens prunkande natur. Själva midsommarafton markerade även att halva arbetsåret förflutit. Det viskades sägner om hur det då kryllade av magiska och utomjordiska väsen.

Sedan dess har en hel del hänt och firandet i en svensk kontext är numera främst konnoterat av midsommarvisor, dans och nubbe. Men med det inte sagt att samtliga av våra traditioner är sprungna inrikes. Midsommarstången liksom högtiden i sig stammar från medeltidens Tyskland, där man än idag reser en stång inför första maj. Termen ”majstång” är mer gammaldags och kommer antagligen från ordet majas betydelse – att smycka med löv.  

Midsommarfirande i andra länder  

Det är inte ovanligt att svenskar som bosätter sig utomlands för med sig midsommartraditionerna till den nya boplatsen. I exempelvis Portugal redogörs för hur portugiserna själva mer än gärna stämmer in både i svenskättade sånger och danser. Andra länder har sin helt egna tvist på midsommardagarna, vilka sammanfaller med Johannes Döparens dag.

Den gemensamma nämnaren för ett firande utanför Sveriges gränser tycks vara någon form av midsommarbrasa. Kopplingen till Johannes Döparen blir tydligare om vi kikar på midsommar i Norge och Danmark, där dagen bär namnet Sankt Hans dag. Hans är en annan benämning för Johannes.

Brasor och sång i våra grannländer

I Norge firar man i samband med sommarsolståndet genom att tända bål. De svepande eldslågorna sades från början skrämma bort onda andar. Samma tradition har man i Danmark, där man av gammal skrock också bränner halmhäxor. Island firar med brasor, sång och traditionella fester.

Även i öst är midsommar en viktig högtid. I Finland står bastubad, brasor och nypotatis på agendan när det vankas Juhannus. Till aktiviteterna sällar sig grillning och fisketurer i goda vänners lag. Här är midsommarstången inte lika vanligt förekommande. Den som vill dansa runt stången får troligtvis göra en tripp till Åland.

En mytomspunnen tradition

Ännu mer österut firar estländare så kallade ”vita nätter” eftersom solen knappt går ner i början av sommaren. Estlands midsommarfirande har annars många likheter med finländarnas, och består främst av grillning, öl, och tända bål.

Även i Litauen är midsommarafton en mytomspunnen händelse genomsyrad av gamla traditioner. Här berättas historier hela natten lång, det hoppas över eldar och letas ormbunkar. Dessa anses besitta magiska egenskaper. Ansiktet tvättas med gräsets morgondagg och blomsterkransar läggs i vatten. Det här är en tradition som även kan kopplas till midsommarfirandet i Bulgarien.

Från norr till söder – och vidare

Midsommar har med andra ord ett starkt fotfäste i norra Europa. Det är trots allt en högtid som innehar flera nordiska drag. Firandet av midsommar går dock att finna i stora delar av Europa och till och med i Nordamerika. Spanien firar exempelvis San Juan med fyrverkerier och eldar på de milsvida stränderna. Storbritannien hedrar sitt hedniska förflutna genom eldar som – likt i Norge och Danmark – från början sades hålla onda väsen borta. En annan gammal brittisk tradition är att hoppa så högt det går över elden för att lägga grund för ett gott skördeår.

Faktum är att midsommar går att spåras även bortanför Europa. Kring midsommardagarna firar man i Alaska – strax söder om polcirkeln – med stora festligheter och utomhusaktiviteter. Allt för att välkomna och njuta av vårljuset.

Midsommar är alltså en anrik och mycket vida uppskattad högtid med långtgående europeiska rötter. Firandet knyter an till ett kulturellt arv och är i betydligt fler länder än Sverige ett stående inslag i kalendariet.

Du har kanske missat