×

Försvarsmaktens Fältartister gör efterlängtad comeback 2025 med musik mitt i beredskapen

Försvarsmaktens Fältartister gör efterlängtad comeback 2025 med musik mitt i beredskapen

Elias Öhrman

Från 1999 till 2025 – en comeback med kraft

Minns du 1999? Millenniebuggen oroade världen, Britney Spears dominerade TV-skärmarna och vi zappade mellan analoga kanaler. Det var också då Försvarets Fältartister senast rekryterade nya medlemmar. Nu, nästan 25 år senare, återkommer denna unik musiktrupp och 2025 startar återigen utbildningen för framtidens fältartister.

Denna gång är de redo att kliva in i rampljuset – beväpnade med mikrofoner och förstärkare istället för kamouflage och kikare. Glöm elitsoldater med dykutrustning – här är det sång, skratt och soul som gäller. Fältartisterna är Försvarsmaktens egna entertainers med ett uppdrag att stärka moral och skapa glädje.

När musiken möter försvaret

Enligt SVT Kulturnyheterna är en plats som fältartist inte bara ett extraknäck. Det är en placerad roll vid krigsberedskap. Syftet? Att bidra med musik, komedi och kultur för att bevara välmåendet och skapa en känsla av normalitet i krislägen.

Föreställ dig:

  • En standup-show i ett tält under stjärnorna
  • En akustisk ballad vid ett fältkök
  • Ett basriff som pulserar i takt med soldaternas hjärtslag

Det handlar om mer än underhållning – det är kulturterapi i realtid. Eller som någon skulle säga under Repmånaden: “En show om dagen håller ångesten i schack.”

Vem kan bli fältartist?

För att platsa i truppen söker Försvarsmakten:

  • Musiker inom pop och rock
  • Komiker med skarp tajming och nerver av stål
  • Ljud- och ljustekniker som klarar eld och elavbrott

Fältartisterna består idag av cirka 500 personer spridda över landet, redo att byta konsertscenen mot övningsfältet. Istället för turnébussar använder de fältbilar, och riderlistor skrivs på kamouflagemönstrade anteckningsblock med NATO-pennor.

En tradition med historia

Att kombinera kultur och krig är inget nytt. Under andra världskriget uppträdde namn som Marlene Dietrich och Bob Hope vid frontlinjerna. Försvarets Fältartister har varit en del av svensk militärkultur sedan 1960-talet och har bland annat deltagit i insatser i Bosnien och Afghanistan.

Det handlar i grunden om att se människan bakom uniformen. Att skapa en stunds trygghet mitt i otryggheten – där vi påminns om att livet är mer än överlevnad.

Framtidens stjärnor i fält?

Vem vet vilka som iklär sig grön mundering med instrument i hand nästa år? Kanske Nour El Refai med sina punchlines under pansartak? Eller Molly Sandén med en powerballad mitt i tallskogen?

Dagens kulturklimat, där TikTok och reality-tv trängs om uppmärksamheten, får nu konkurrens av en gammal men relevant tradition – att använda scenkonsten som en moralisk livlina i osäkra tider. Scener riggas nu i skjul och på fält likväl som i konserthus, där varje vers blir en mental sköld.

Tonerna återvänder till försvarslinjen

Ja, Försvarets Fältartister är tillbaka. De påminner oss om att kulturen inte är något flyktigt – den har sin plats även i det mest allvarliga. Där uniform möter gitarrfodral, och där marscherna ibland ackompanjeras av elgitarr.

2025 återvänder tonerna till terrängen. Med hjälm i ena handen och mikrofon i den andra marscherar de in – och bland skuggorna hörs kanske snart ett första dubbelpipigt riff.

🎙 Skål för comebacken – en hyllning i dur mitt i svårigheternas moll.

Du har kanske missat