Katy Perry i rymden med Jeff Bezos en spektakulär resa mellan showbiz och stjärnor
Det finns de där ögonblicken som får världen att stanna till. Du vet, när du sitter med morgonkaffet och stirrar på skärmen och undrar: ”Vad i helsike är det jag tittar på?” Är det konst? Vetenskap? Eller en lysande PR-show inslagen i ett enormt stålpaket som, tja… ser misstänkt mycket ut som en fallisk symbol ur en sci-fi-parodi.
Det var en sådan vecka när Katy Perry – vår konfettiklädda popdrottning – inte bara lämnade jordens atmosfär i fysisk mening, utan också klev in i ett rymddrama iscensatt av ingen mindre än Jeff Bezos, techvärldens mest väloljade självbild och självsäkerhetsmaskin.
Från popscen till parabolbana
Jo, det här hände på riktigt.
Perry reste sig från stjärnornas popscen till rymdens vakuum – tillsammans med fem andra kvinnor. Bland dem fanns Bezos egen fästmö Lauren Sánchez och Oprah Winfreys mångåriga vapendragare Gayle King. De steg in i Blue Origins raket – ett fordon som mer påminde om något från en sexleksakskatalog på rymdtema än ett ingenjörsmirakel – och sköts upp i skyarna, livesänt för hela världen att följa.
Det var kitsch blandat med kosmos. Broadway mötte Black Mirror.
En tolvminuters färd
Flygturen, som tog ungefär tolv minuter från start till landning, gav inte direkt tid för djupa existentialistiska reflektioner. Men Katy Perry lyckades på något sätt ändå hitta sin inre Carl Sagan. Hon svävade runt i tyngdlösheten, torkade bort en tår och kallade det ”det näst största ögonblicket i mitt liv” – bara slaget av att få barn.
Programledaren i direktsändningen kallade henne ”astronaut”, och ordet krympte ihop till något som mer lät som titeln på ett tv-spel än något du får efter år av träning och rymdforskning. För om denna glorifierade Flumeride-resa gör dig till astronaut, ja då är varje åktur på Lisebergs berg- och dalbanor en vattentät examen som ingenjör i marin farkostteknik.
Rymdshow, inte rymdforskning
Det var inte rymdforskning. Det var rymduppvisning.
Och symboliken är svår att ignorera:
- Sex kvinnor, tätt placerade i en raket
- Designad av en man med mer pengar än självdistans
- Ett maktmanifest klätt i rymdoverall
En manlig maktfantasi i omloppsbana, där kvinnorna blev passagerare snarare än pionjärer. Det kändes mer som ett teatralt manifest för miljardärens ego än ett steg för mänskligheten.
Jeffs stora entré
Och eftersom vi pratar om Bezos: den dramatiska lucköppningen efter landning fick vänta tills han själv – som en hjälte à la Instagram – kunde kliva in och elegant skruva av en symbolisk mutter framför kamerorna. Man nästan väntade sig att ett par nysmidda vingar skulle veckla ut sig från hans rygg.
Men medan Bezos såg ut att leda sitt eget rymddrama med järnhand, verkade Perry omfamna dramatiken med öppen famn. Hon flöt omkring däruppe som om hon var på audition till nästa Avatar-film och sa: ”Jag känner mig närmare universum.” Frågan är bara vilket universum hon menade – kosmos, eller Bezos enorma självbild?
Rymden – från forskning till Instagram
Historiskt sett har rymden varit platsen där våra största drömmar får luft:
- Från Galileo till Gagarin
- Från teleskop till terraformning
Men nu? Nu är det Influencer-Expressen, styrd av megarika techmagnater där resan är kort, men bildmaterialet maximerat. Vetenskapsmannen Neil deGrasse Tyson försökte försvara det hela och jämförde det med de första kändisflygen under 1900-talet. Kanske har han en poäng. Kanske är det mänsklig natur att göra även våra mest ambitiösa drömmar till ett showbiz-event.
Men medan vi väntar på att nästa Instagram-profil ska boka en tur till Mars, kan vi väl i alla fall tillåta oss att sucka lite åt spektaklet. För rymden – den verkliga rymden – handlar inte om selfies, utan om sökande. Om att förstå vår plats i ett ofattbart vidsträckt universum.
Mellan stjärnorna – eller egona?
Så nej, detta var inte en rymdfärd i sann bemärkelse. Det var snarare en välregisserad cosplay av kvinnlig frigörelse, framförd på miljardärsbudgeten från Amazon Prime.
Och Katy då?
Hon har nog aldrig varit längre från marken. På alla tänkbara sätt.
Fotnot
Marko Hedlund är nöjesjournalist och lever för att analysera vår kulturs märkligaste ögonblick – gärna genom att jämföra reality-tv med gamla franska inbördeskrig. Han tror fortfarande att de riktiga stjärnorna är de vi aldrig lyckas nå.