×

Leif GW Perssons AR15 kritik frias – Granskningsnämnden ger grönt ljus för SVT

Leif GW Perssons AR15 kritik frias – Granskningsnämnden ger grönt ljus för SVT

Det var en sån där kväll när man sitter i soffan, halvtittar på tv-nyheterna och plötsligt spetsar öronen. Där är han igen – Leif GW Persson. Skrynklig panna, barsk röst, och med en rykande åsikt laddad som en revolver. Den 19 februari smällde det till i SVT:s Veckans Brott – och inte för att någon ny maffiahärva rullats upp. Den här gången var det GW själv som var i hetluften, med AR-15 i siktet.

”Den som vill jaga med en AR-15 har antagligen andra avsikter,” sa han i programmet, och om det var menat som en avfyrning så var det fullträff. Sociala medier exploderade, jaktforum kokade, och snart började ifrågasättningarna hagla. Vad menar han egentligen? Och får man ens säga så i public service?

Jo, det får man – i alla fall om man är Leif GW Persson.

Granskningsnämnden friar

Nu har Granskningsnämnden sagt sitt. GW frias. Programmet frias. Det blev ingen kritik mot SVT och inga anmärkningar vad gäller objektivitet eller saklighet. Enligt nämnden har programmet gjort precis det som förväntas – låtit en expert uttrycka sin expertis.

Och är det något Leif GW kan, så är det att vara just det – expert. På brott, på människor och på att säga exakt vad han tycker. Med en cigarr i mungipan och vanan att skjuta rakt från höften, förblir han ett medialt fenomen som få andra kan mäta sig med.

Tittarnas reaktion – och nämndens gränsdragning

Men visst blev det bråk. Ett femtiotal tittare kontaktade Granskningsnämnden med kritik. De menade att hans uttalanden om AR-15 antydde att jägare med sådana vapen var suspekta individer. Kritik riktades mot vad man upplevde som:

  • Förakt mot landsbygden
  • Ointresse för traditionell svensk jaktkultur
  • En förvrängd bild av jägarrollen

Granskningsnämnden gjorde dock en tydlig avvägning. Det handlade inte om propaganda – utan om debatt. En tydlig, påläst röst i en komplex diskussion om vapen, jakt och kultur.

AR-15 och amerikaniseringen

GW:s poäng var tydlig: AR-15, ett halvautomatiskt gevär med militära rötter, hör inte hemma i den svenska jaktmiljön. Enligt honom är geväret ett tecken på en oönskad amerikanisering av svensk jaktkultur. I USA laddas AR-15 med symbolik – både som frihetsikon och som tragisk påminnelse om skolskjutningar.

I Sverige bygger jakttraditionen istället på:

  1. Värdighet
  2. Tystnad
  3. Respekt för natur och djur

Enligt GW är det svårt att förena denna tradition med ett vapen som ofta porträtteras i slow motion-scener på film.

Programmet som helhet – en balanserad diskussion

I Veckans Brott hördes inte bara GW:s röst. Camilla Kvartoft, som leder programmet, ställde kritiska frågor och fler perspektiv fick plats i studion. Resultatet blev en saklig diskussion, om än med vassa kanter – inte en partsinlaga.

GW – en folkfavorit med skjutglad tunga

Kanske är det just därför Leif GW Persson fungerar så väl i svensk tv. Han vågar ha en åsikt. Han provocerar, tänjer gränser och uttrycker sig med både akademisk tyngd och gubbig skeptisk charm. När han säger att ”den som vill jaga med AR-15 har andra syften”, är det inte för att vara populist – han menar vad han säger.

Så nej, GW gjorde inte fel. Han gjorde det han alltid gör: satte fingret där det ömmar. Lite som en svensk Clint Eastwood – fast med brottsstatistik istället för revolver i bältet.

Och ärligt talat – vad vore svensk tv utan honom? Så länge han pratar, skäller och tänker högt, har Leif GW Persson sin givna plats i rutan. Och vi tittare? Vi lutar oss tillbaka, väntar till nästa gång han tar sikte – och trycker av.

– Emil Wahlström
(Som kanske inte har en cigarr i mungipan – men gärna lyssnar på någon som har det.)

Du har kanske missat