Påvevalet som underhållning – Svenska kändisarnas reaktioner på Vatikanens dramatiska röksignal
Om du någon gång undrat hur det vore om Real Housewives utspelade sig i Sixtinska kapellet – ja, då har den senaste veckan levererat. Glöm fladdrande lösögonfransar och krossade champagneglas: Under Vatikanens mäktiga kupoler har dramatiken varit minst lika intensiv, men med rökelser istället för rödvin och löften i tystnadens tecken.
Och Sverige? Ja, vi har följt det här påvedramat med samma iver som inför Eurovision – bara med lite mer frälsning och lite mindre glitter. När den vita röken väl steg och hela världen fick höra namnet Robert F. Prevost, numera påve Leo XIV, var det som att en hel säsong av prestige-TV avslutades i realtid. Och bland svenska profiler var känslorna allt annat än återhållsamma.
📸 Oscar Zia: ”Inte sen Paradise Hotel, Samir-säsongen”
Oscar Zia, 28, är inte bara popartist – han är självutnämnd katolik på speed som tydligen går all in när det är påvetid.
”Jag har varit besatt sen Franciskus lämnade jordelivet. Inte följt något lika slaviskt sen Paradise Hotel, och då pratar vi Samir-säsongen,” messade han till Aftonbladet.
Ja, det är inte varje dag ett påveval jämförs med reality-nostalgi. Favorit i påvekampen? Sveriges egen lokalhjälte: Anders Arborelius.
”Så klart är jag besviken att det inte blev Arborelius. Men Leo XIV verkar ändå rätt gullig. Nu får vi se om han håller måttet – upp till bevis!”
Ett betyg uttalat med samma ton som en Idoljury. Kyrkan gungar? Möjligen. Men vi är här för det.
🍷 Edward Blom: När heligt förvandlas till tv-debatt
Ingen kan riktigt matcha Edward Bloms kombination av eldigt matinnehåll och djup teologisk kärlek. Den gode Edward, 54, känner sig både nöjd – och kanske lite sorgsen.
”Skönt att det gick snabbt,” säger han, men sticker också in en varning: ”Det blev nästan för storslaget. Som katolik får man akta sig så man inte börjar följa det som ett amerikanskt presidentval.”
Edward, som förmodligen var den enda i Sverige som analyserade rökens nyans med samma precision han bedömer en oxsvansgryta, tycker att det religiösa dramat halkade lite väl långt in i TV-underhållningens territorium. Men han hyser hopp:
”Leo XIV verkar sympatisk. Intressant att han kommer från USA men har sitt andra hem i Peru.”
Två världsdelar, en tron och kanske en öppenhet för både andligt djup och surdegstrender?
🌈 Mark Levengood: ”Det här är något annat än Eurovision”
Mark Levengood, 60, är lite som Sveriges egen Gandalf, bara i blazer och med mer SVT i tonen. När han pratade med Göteborgs-Posten fick han snabbt sätta gränser för jämförelsen:
”Det här är inte som Eurovision. Det är en helt annan genre. Haha!”
Ändå är han rätt nöjd med hur cirkusen slutade. En påve med mänskligt hjärta, en röst som kanske inte bara ekar i valven utan också ute i världen.
”Jag tror han kan fullfölja det som Franciskus började – att föra in kyrkan i sin egen samtid,” säger Mark.
Och plötsligt låter påven som nästa stjärngäst i “Stjärnorna på slottet”.
📖 En helig säsongsfinal à la ”Succession”
Om konklaven hade premiär på HBO skulle det utan tvekan kallas för en säsongsfinal. Röken steg, Twitter exploderade, kändisar grät (andäktigt men med känsla), och vi andra satt på helspänn.
Robert F. Prevost står nu som Leo XIV – iklädd en mantel tyngd av både tradition och modernitet. Frågan är: kommer han vara en nytänkare eller en traditionalist? Netflix eller 1800-talsdogmer?
Ingen vet.
Men ett är säkert – vi ser redan fram emot nästa avsnitt. Och tills dess blickar vi mot Petersplatsen med lika delar vördnad och skvallerlust.
Kanske är det som Coco Chanel sa: ”Mode förändras, men stil består.” Det kanske gäller påvar också.
Felix Strand
Din guide i korsvägen mellan kändisskvaller, katedralpolitik och kardinaler med karisma.