SVT:s Tystnaden – En Gripande Skildring av Psykisk Ohälsa och Tystnadskultur
När Gaslight hade premiär på SVT hösten 2023 blev det snabbt en av årets mest omtalade serier. Det täta, psykologiska dramat om manipulation, destruktiv kärlek och osynliga maktstrukturer gjorde något med oss – folk diskuterade det vid fikaborden, på sociala medier och i samtal som ofta blev mer personliga än vi först tänkt. Nu är det dags igen.
Gaslight-skaparen Therese Lundberg är tillbaka med en fristående uppföljare, Tystnaden, som precis har börjat spelas in. Och precis som tidigare är det Julia Heveus som kliver in i rollen som Nora – en kvinna som redan kämpat sig ur en destruktiv relation men som fortfarande bär spåren av den.
Vad händer med en efter att man överlevt?
När vi sist såg Nora hade hon äntligen lämnat sina år med Simon (spelad av Adam Jankovic) bakom sig. Men den som någon gång tagit sig ur en ohälsosam relation vet att själva uppbrottet bara är början. Ärren läker långsamt, och vissa sår river upp sig själva när man minst anar det.
I Tystnaden har Nora kommit vidare – men skuggorna av det förflutna är aldrig långt borta. Den här gången får hennes historia en ny vinkel, tätt sammanflätad med berättelsen om fyra vänner som försöker förstå varför deras vän Linus plötsligt försvunnit. Vad hände med honom? Och viktigare – varför talade ingen om hur han egentligen mådde?
Med den nya serien vidgas perspektivet. Där Gaslight djupdök i en destruktiv relation, riktar Tystnaden strålkastarljuset mot något ännu större: hur vi – och i synnerhet män – hanterar psykisk ohälsa, eller kanske snarare hur vi undviker att göra det. Det är ett ämne som bränner till i samhällsdebatten, och om det är någon som vet hur man skärskådar obekväma sanningar, så är det Therese Lundberg.
En stark ensemble – och ännu starkare berättelse
Förutom Julia Heveus ser vi Otta Fahlgren, Ulf Stenberg och Molly Nutley i nyckelroller. Det är en spännande blandning av välkända ansikten och nya lovande namn, vilket signalerar det som gjorde Gaslight så trovärdig – trovärdigt skådespeleri utan stora gester eller överdriven dramatik.
Lundberg har en förmåga att hitta skådespelare som känns helt rätt i sina roller. I Gaslight var skildringen av psykisk manipulation så realistisk att den ibland kändes obehagligt nära. Det är precis den känslan vi kan förvänta oss även här – en berättelse som kryper under huden, inte genom stora explosioner utan genom de vardagliga detaljerna och det outsagda.
Svensk tv och den obekväma verkligheten
Sverige har en lång tradition av att berätta historier som gräver sig djupt in i psyket. Från Bergmans Scener ur ett äktenskap till moderna serier som Kalifat och Thin Blue Line – vi har en förmåga att dissekera mänskliga relationer på ett sätt som både fascinerar och skaver.
Gaslight kändes som en värdig arvtagare till den traditionen, och Tystnaden har all potential att ta det ännu längre. För det är just i tystnaden som de svåraste samtalen bor – de som vi helst undviker, men innerst inne vet att vi borde ha.
Så när Tystnaden till slut landar i SVT:s tablå, räkna med att den väcker debatt. Räkna med kvällsdiskussioner, insändare och intensiva trådar i sociala medier. För om Therese Lundberg kan något, så är det att få oss att prata.
Frågan är bara – kommer vi också att lyssna?