Stenbeck på SVT en dramatisk serie om makt lögner och medierevolution
Det finns få saker vi svenskar gillar mer än att krypa ner i soffan med en kopp te (eller låt oss vara ärliga—ett glas vin) och förlora oss i en riktigt bra dramatisering av våra egna nationella skandaler. Och nu bjuder SVT på just det med sin nya serie Stenbeck – en doftande cocktail av makt, pengar, lögner och några väl valda cigaretter.
Jan Hugo Stenbeck, alltså. Mediemogulen. Kapitalistkungen. Mannen som både ägde median och var ett mediefenomen i sig. Det här är berättelsen om honom – fast genom ett TV-filter som blandar sanning med dramatik så skickligt att man ibland glömmer vad som faktiskt hände.
Jag har sett serien. Två gånger. (Vissa scener kräver upprepning – tro mig.) Och jag har dykt djupt ner i intervjuer, gamla klippsamlingar och en och annan rökig anekdot för att ta reda på: Vad stämmer? Vad är ren TV-magi? Låt oss dyka in.
1. Den där legendariska intervjun med Stina Dabrowski – Jodå, men med en twist
Intervjun ägde rum och den var… ja, speciell. Stenbeck rökte, gled undan frågor och var charmigt oberäknelig. Men serien missar något: enligt Stina själv var det som de inte sände ännu mer laddat—där Jan helt plötsligt vände samtalet och började ifrågasätta SVT:s högsta chefer. Klippt, förstås. Men som Stina sagt i efterhand: ”Han var livsfarlig för tv, för man visste aldrig vad han skulle göra.”
2. Otrohetsrysaren i Schweiz – Falskt, men med lite eld i röken
På 80-talet viskades det i kvällstidningarna: Stenbeck levde dubbel liv. Fru i USA, älskarinna i Alperna. Serien gör det till en familjekatastrof. Men enligt en släkting till hans dåvarande fru Merrill McLeod, så var många av ryktena överdrivna. Däremot fanns det en svensk modell i bakgrunden… och nej, den vänskapen var inte helt avslutad.
3. Syskonstriden om Kinnevik – Brutalt sann
När pappa Stenbeck dog 1976, gick Jan snabbt in och gjorde affärs-TV av sitt eget liv. Han manövrerade ut sina systrar Margaretha och Elisabeth från makten – effektivt och kallt. Serien visar honom iscensätta en sorts boardroom-mord med whiskyglas i hand. Överdrivet? Nja. Själva maktövertagandet var inte fullt så teatraliskt, men känslolöst var det definitivt. Enligt vänner var han stenhård.
4. Bromancen med Robert Aschberg – För bra (och sann) för att vara fiktion
Det här är inget påhitt. De var nära – gränslösa kollegor i medierevolutionens framkant. Aschberg var mikrofonen till Stenbecks megafon, och de byggde nytt TV-landskap tillsammans. Flera scener i serien är faktiskt baserade på verkliga möten, med verkligt ljudmaterial från arkiven. Men var är läderjackan, SVT?
5. Den dolda sjukdomen – Halvsanning med smak av Marlboro
Stenbeck dog plötsligt i Paris 2002—hjärtstillestånd. Serien målar upp en bild av en man som i hemlighet burit en kronisk sjukdom i flera år. Det finns inget konkret som bevisar detta, men ja – han hade hjärtproblem. Kombinationen av stress, pizza på beställning och cigaretter… inte en optimal hälsodiet. Han levde som ett rus, enligt en vän.
6. Mobilpionjären – Helt sant, och lite genialiskt
Att Jan Stenbeck såg framtiden i mobiltelefoni när andra fortfarande käkade lungrör för fast telefoni är inte en skröna. Han var med och grundade Comviq när marknaden sa “för dyrt”. Men Stenbeck sa: “Varför inte?” Serien visar prototyper, tidiga möten – och researchen är träffsäker.
7. Kriget med Wallenbergarna – Shakespearskt och helt verkligt
Han hatade dem. De hatade honom. Serien målar upp en kulturkrock mellan gammelpengar och upprorskapitalism – och det är rätt på pricken. Enligt en tidigare kollega kunde Stenbeck inte ens sitta i samma rum som en Wallenberg utan att avsluta med ett hånfullt ”ha!”.
8. Livet i Luxemburg – Sanning med glitter och gåsmiddag
Flytten till Luxemburg var ekonomiskt motiverad, men livet där var inte exil. Det var dekadens: middagar, casino, överflöd. Tidigare anställda målar upp en bild av en man som levde storslaget – precis som han styrde sina bolag.
Varför är Stenbeck en av SVT:s bästa serier på senare år?
För att serien förstår något centralt: Jan Stenbeck var aldrig bara en affärsman – han var en karaktär. SVT lyckas inte bara berätta hans historia, utan även förvandla den till en levande saga om Sverige i förändring. Visst, vissa fakta är tillspetsade, men det gör inget. Det är TV vi pratar om – och Stenbeck älskade showen.
Niklas Westman
Underhållningsjournalist, självuutnämnd skvallerdetektiv och din guide till allt som glittrar i TV-rutan.