Go kväll går i graven efter 28 år – detta händer nu med SVT:s populära program
Det känns som om något grundläggande i Sveriges tv-kväll har förändrats. Efter 28 år sätter SVT punkt för ”Go’kväll”, ett program som för många blivit synonymt med trygghet, vardagstempo och varm stämning. Men detta är inte ett tyst farväl – det är ett avgörande skifte som bär med sig både frågor och förhoppningar.
En tv-ritual i varje hem
Sedan 1997 har ”Go’kväll” varit en trogen följeslagare på vardagskvällar. Med sitt blandade innehåll – från boktips och recept till existentiella samtal – blev det snabbt en liten vän i rutan. Särskilt efter flytten till Umeå 2008 förankrades det i en folklig, snösvept nordsvensk verklighet.
Programchef Christina Hill säger att framtidens koncept bygger vidare på ”Go’kvälls” själ. Men för många känns det som mer än bara en förnyelse. Det är slutet på en era – ett slags vardagsljudspår som nu plötsligt tystnar.
Det nya programmet – en ny kvällsrelation
Det kommande programmet, som ännu saknar namn, har stora skor att fylla. Det planeras sändas vardagar och lördagar från kl. 16.00 till 19.30 – en omfattande tid för ett direktsänt magasin. Ambitionen är att kombinera flera befintliga programformat, bland annat ”Fråga Doktorn”, i ett dynamiskt kvällsblock.
Men denna utveckling väcker frågor:
- Kommer närvaron att bevaras?
- Kan myskänslan från ”Go’kväll” överleva i ett tre och en halv timmes långt format?
- Är detta en evolution, eller ett farväl till något oersättligt?
Beppe – en röst i ovisshet
Beppe Starbrink, en av ”Go’kvälls” mest igenkännliga ansikten och röster, är själv osäker på sin framtid inom SVT. Efter 16 år i programmet är hans roll i det nya upplägget oklar:
“Jag vet inte riktigt var jag hamnar efter nyår. Kanske någon annanstans. Eller kanske kvar ändå.”
Hans uttalande är lika undvikande som ömt. För många symboliserar Beppe programmets själ – och hans framtid är i mångas ögon sammanvävd med det nya projektets legitimitet.
Public service, förändringens rundgång
I SVT:s historia återkommer mönstret: stabila och omtyckta program ersätts med nya satsningar i förändringens namn. Lista över tidigare förändringar inkluderar:
- ”Söndagsöppet”
- ”Landet runt” (i förändrad form)
- ”Parlamentet” (flyttad, pausad, förändrad)
Trots löften om fortsatt produktion i Umeå, upplever många ett visst Stockholmscentrerat tänkande. Och den klassiska frågan återkommer: Är effektivitet alltid värt mer än närvaro?
En mysfaktor i farozonen
Det som gjorde ”Go’kväll” speciellt var att det vågade vara långsamt. I en tid av informationsflöden och algoritmstyrd stress, erbjöd det andrum. Det nya formatet antyder tempo, direktsändning och variation – kvaliteter som kanske hotar den personliga tonen.
Så hur bevarar man en själs stämning i ett nytt hus?
Farväl, men inte slutet
Det vi vet: ”Go’kväll” försvinner. Det vi inte vet: om det som kommer ersätta det blir lika hållbart, älskat och varaktigt.
SVT står inför utmaningen att skapa något som fungerar i vår digitala samtid, utan att tappa kopplingen till det mänskliga. Och kanske, bara kanske, får Beppe sitta kvar i soffan och säga godnatt i ny tappning.
Så innan vi släcker teven för kvällen och fyller diskmaskinen – är det värt att minnas:
”Go’kväll” var inte bara ett program. Det var en känsla.
Go’natt då. Vi ses på andra sidan 2024.